Mostra de Land Art al Baix Maresme

Art contemporani a la natura: escultura, instal·lacions, accions, xerrades i tallers. Volem posar en valor el nostre espai natural i difondre la cultura mediambiental. Comissariat per Jordi González Castelló.

FAQS

Què?

Una de les formes més atractives de recuperar i reivindicar la natura és proposar als artistes que treballin al medi natural de forma respectuosa, mitjançant escultures, intervencions, performance, etc. L’art ajuda a posar en valor el territori i la memòria, i això és especialment important en la nostra zona, perquè s’ha desenvolupat un model econòmic que prima l’explotació i la destrucció del medi natural.

Quan?

La mostra no és un festival ajustat en el temps, sinó que es desenvolupa durant tot l’any en diferents espais. Això respon a la necessitat de no concentrar el públic i d’adaptar-nos a la natura, ja que en totes les estacions de l’any tenim possibilitats creatives específiques. El calendari extensiu ajuda també als artistes en la planificació i el treball proposat.

On?

El parc natural, les rieres, la platja, la vinya o l’horta, per posar alguns exemples, són els últims reductes naturals i necessaris que estan en ple retrocés A través de l’art, podem restituir la relació entre les persones i la natura, oferir un nou punt de contacte i una experiència cultural que fomenti un replantejament del medi natural més proper: un espai vital que cal preservar per a la nostra societat.

Com?

Aquí té cabuda qualsevol modalitat artística contemporània com l’art efímer, les escultures temporals, la performance, les lectures poètiques, la investigació i la divulgació. Cada proposta concreta tindrà un espai adient en la comarca.

La Mostra

Objectius

Revalorització dels espais naturals pròxims a Barcelona mitjançant el gaudi estètic i cultural per generar una actitud de respecte i cura vers la natura.

Divulgació de l’art i el pensament contemporanis, com una actitud crítica i compromesa.

Incentivar la creació artística i promoure el patrimoni natural.

Contribuir al posicionament del territori i garantir un model turístic cultural no estacional.

Divulgació pedagògica de l’art a famílies i joves per tal d’oferir una altra mirada en relació a la natura i la seva necessitat de preservació.

Descentralitzar l’oferta artística de Barcelona.

Crear un espai d’intercanvi entre artistes, públic i natura.

Contribuir al diàleg amb altres Festivals creant un circuit estable al territori.

Participació

La Mostra és una iniciativa no lucrativa i, per tal de mantenir la gratuïtat de les propostes i poder pagar els honoraris dels artistes, estem obertes a patrocinis. Els cellers que ho desitgin podran apadrinar un obra incloent-la en la seva oferta enoturística. Totes les modalitats de mecenatge donen peu a la promoció en tota la comunicació de l’esdeveniment mitjançant la incorporació de logotips i cites.

Destinataris

La Mostra està pensada per a tots els públics i oberta a tothom. Serà gratuïta excepte en els casos d’enoturisme o tallers no subvencionats. La Mostra està pensada no només per al públic local, sinó que també per atraure turistes culturals, ampliant i donant més prestigi a la oferta ja existent.

Seccions

Art i natura: obres artístiques a l’espai públic com, per exemple, al parc natural, la platja, les rieres, els parcs, etc. que tenen una duració o estan exposades fins a 3 mesos. En casos especials poden romandre fins a la seva degradació natural. Les obres poden ser visitades lliurement o de forma guiada.

Art i paisatge: obres artístiques a les vinyes de la DO Alella o a les hortes del Baix Maresme que tenen una duració o estan exposades fins a 3 mesos. En casos especials poden romandre al camp previ acord amb els propietaris. Les visites es poden realitzar com a activitat enoturística de cada celler o bé com a activitat de cada explotació agrícola.

Natura interior: xerrades, discussions o documentació sobre Land Art que es mostren en una sala d’exposicions o auditori d’algun dels municipis que prenen part en la Mostra.

Tallers d’art: Creativitat i sensibilització per a famílies i joves. Aquesta activitat es durà a terme en col·laboració amb entitats de la comarca o inclús es poden realitzar a les escoles.

Edicions

Mar i Muntanya 2022/2023
Mar i Muntanya 2023/2024

A %d blogueros les gusta esto: